Solidariteitsoproepen

Bangladesh CleanClothes 02 DSC09704 KristofVadino

Kledingmerken en vakbonden zijn het eens geraakt over een nieuw akkoord over gebouw- en brandveiligheid in kledingfabrieken. Het nieuwe akkoord geldt niet alleen voor de kledingfabrieken in Bangladesh, maar kan ook uitgebreid worden naar andere productielanden. Veilige fabrieken voor álle kledingwerkers komt zo een stap dichterbij!

Een paar dagen vóór het einde van het huidige Bangladesh Akkoord, dat in mei nog werd verlengd tot 31 augustus, zijn de merken en de vakbonden het eens geworden over een nieuwe internationale overeenkomst om de veiligheid van werknemers in de kledingindustrie te waarborgen.

De nieuwe overeenkomst behoudt de belangrijkste elementen van het Bangladesh Akkoord: de wettelijke afdwingbaarheid, onafhankelijk toezicht, de verplichting voor merken om de leveranciers voldoende te betalen om de veiligheid in de fabrieken te kunnen garanderen en het verbod om nog zaken te doen met fabrieken die weigeren de veiligheid te verbeteren. Ook andere belangrijke elementen, zoals het klachtenmechanisme en de doorgedreven transparantie, staan opnieuw in de tekst.

De mogelijke uitbreiding naar andere landen is een belangrijke overwinning voor de vakbonden en ngo's die daar al jaren voor pleiten. Onveilige kledingfabrieken zijn ook in Pakistan een groot probleem en recente incidenten in Egypte en Marokko tonen aan dat ook daar maatregelen nodig zijn. Acht jaar na de ondertekening van de oorspronkelijke overeenkomst is een historische stap gezet. 

Het nieuwe akkoord is het resultaat van de inspanningen van vakbonden, ngo's, parlementsleden en regeringen overal ter wereld. Zij voerden samen de druk op, nadat er vóór 31 mei, de oorspronkelijke einddatum van het akkoord, nog geen overeenkomst kon worden bereikt. De komende weken en maanden zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk merken - ook in België - het akkoord ondertekenen.

Lees hier ons persbericht.
Persbericht door Bangladesh Akkoord zelf: The Bangladesh Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh

 

 

 

 

skc01