Solidariteitsoproepen

 

121126122525 10 bangladesh fire horizontal large gallery

In de ochtend van 2 februari is er brand uitgebroken in de Matrix Sweater Factory in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Matrix Sweater Factory produceert kleding voor H&M en JC Penney. Dat er geen doden gevallen zijn, is vooral een kwestie van geluk. Was de brand een uur later uitgebroken, dan zouden er 6000 werknemers aanwezig geweest zijn in het gebouw, dat niet beschikte over veilige nooduitgangen, branddeuren, rookalarmen en sproeiers. Roep H&M op om hun fabrieken veiliger te maken!

Enkele dagen geleden bracht de internationale Schone Kleren Campagne samen met drie andere ngo's een update van een rapport uit over de vertragingen in de renovaties bij de leveranciers van H&M. De update, gebaseerd op een onderzoek van publiek beschikbare documenten, toonde aan dat met uitzondering van één, alle belangrijke leveranciers van H&M achterliggen op het schema om renovaties uit te voeren. 

Bij de inspectie van de fabriek in mei 2014 werd vastgesteld dat het gebouw niet beschikte over nooduitgangen die naam waardig, geen branddeuren had, geen sproeiers en onvoldoende rookalarmen. Sommige deuren waarlangs werknemers eventueel konden vluchten, konden op slot. De trappenhal was niet afgescheiden van de verschillende verdiepingen, wat betekent dat het gebouw bij brand snel vol rook hangt. Ook de elektrische installatie was onveilig. Volgens de afgesproken deadline moesten de gebreken zes maanden na de inspecties opgelost zijn. Uit een opvolginspectie van de inspecteurs van het Bangladesh Akkoord, waarvan het rapport enkele dagen voor de brand online stond, blijkt dat 72 problemen nog altijd niet waren opgelost. 

Bij de brand vielen gelukkig geen doden. Er zouden wel enkele gewonden zijn, maar hoeveel is nog niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat een drama vermeden is. Was de brand een uur later uitgebroken, dan hadden de kledingarbeiders meer dan waarschijnlijk als ratten in de val gezeten.   

Foto: Brand in Tazreen Fashions, Dhaka, 2012. Bij de brand kwamen 112 kledingarbeiders om.

skc01