Solidariteitsoproepen

Boy who lost his mom at Rana Plaza credit rainbowcollective.co.uk 1

Precies een jaar geleden werd het Rana Plaza Donors Trust Fund opgezet door de International Labour Organization, een agentschap van de Verenigde Naties. Bij aanvang werd het benodigde compensatiebedrag geschat op ruim 35 miljoen euro ($40 miljoen). In december 2014 werd dit bedrag bijgesteld naar ongeveer 26,5 miljoen euro ($30 miljoen). Deze verlaging kwam tot stand op basis van alle verwerkte claims. Het eerdere bedrag was gebaseerd op een veel hoger aantal zwaargewonde mensen die vanwege hun verwondingen recht hebben op een hoger compensatiebedrag. Tot nu toe is er ongeveer 18,47 miljoen euro ($21 miljoen dollar) ingelegd. Nu er nog iets minder dan 8 miljoen euro ($9 miljoen) ontbreekt staan de merken die nog niet of nauwelijks hebben betaald in de schijnwerper.

Het huidige gat in het fonds wordt makkelijk opgevuld wanneer alle merken hun verantwoordelijkheid nemen. Hier vind je een overzicht van alle kledingbedrijven die een bijdrage hebben gestort in het Fonds. De bijdrage van Benetton is essentieel. Zonder die bijdrage kunnen de getroffen families hun leven niet heropbouwen.

Andere merken die in Rana Plaza lieten produceren, zoals Mango, Inditex (o.a. Zara, Bershka en Pull&Bear), Kappa en de Amerikaanse megasupermarkt Walmart, worden ook opgeroepen tot hogere betalingen aan het fonds. Ondertussen wordt er ook een beroep gedaan op het door de premier van Bangladesh opgezette fonds en de Bengaalse brancheorganisaties zoals BGMEA.

foto: rainbowcollective.co.uk

skc01