Solidariteitsoproepen

 

121126122525 10 bangladesh fire horizontal large gallery

In de ochtend van 2 februari is er brand uitgebroken in de Matrix Sweater Factory in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Matrix Sweater Factory produceert kleding voor H&M en JC Penney. Dat er geen doden gevallen zijn, is vooral een kwestie van geluk. Was de brand een uur later uitgebroken, dan zouden er 6000 werknemers aanwezig geweest zijn in het gebouw, dat niet beschikte over veilige nooduitgangen, branddeuren, rookalarmen en sproeiers. Roep H&M op om hun fabrieken veiliger te maken!

Enkele dagen geleden bracht de internationale Schone Kleren Campagne samen met drie andere ngo's een update van een rapport uit over de vertragingen in de renovaties bij de leveranciers van H&M. De update, gebaseerd op een onderzoek van publiek beschikbare documenten, toonde aan dat met uitzondering van één, alle belangrijke leveranciers van H&M achterliggen op het schema om renovaties uit te voeren. 

Bij de inspectie van de fabriek in mei 2014 werd vastgesteld dat het gebouw niet beschikte over nooduitgangen die naam waardig, geen branddeuren had, geen sproeiers en onvoldoende rookalarmen. Sommige deuren waarlangs werknemers eventueel konden vluchten, konden op slot. De trappenhal was niet afgescheiden van de verschillende verdiepingen, wat betekent dat het gebouw bij brand snel vol rook hangt. Ook de elektrische installatie was onveilig. Volgens de afgesproken deadline moesten de gebreken zes maanden na de inspecties opgelost zijn. Uit een opvolginspectie van de inspecteurs van het Bangladesh Akkoord, waarvan het rapport enkele dagen voor de brand online stond, blijkt dat 72 problemen nog altijd niet waren opgelost. 

Bij de brand vielen gelukkig geen doden. Er zouden wel enkele gewonden zijn, maar hoeveel is nog niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat een drama vermeden is. Was de brand een uur later uitgebroken, dan hadden de kledingarbeiders meer dan waarschijnlijk als ratten in de val gezeten.   

Foto: Brand in Tazreen Fashions, Dhaka, 2012. Bij de brand kwamen 112 kledingarbeiders om.

  Petitie

Abercrombie & Fitch: Laat de kledingarbeiders in Bangladesh niet stikken!

Het Bangladesh Akkoord dat tot stand kwam na de instorting van Rana Plaza heeft de veiligheid verbeterd voor meer dan 2 miljoen werknemers. Maar het Akkoord loopt af in mei. Het vernieuwde Akkoord gaat in vanaf mei 2018 van kracht en geldt tot 2021.

120 kledingmerken en -ketens hebben de opvolger van het Akkoord ondertekend. Waar wacht Abercrombie & Fitch nog op?

"Dear Mr. Grischow and Ms. Harr,

As a consumer, I care about the working conditions under which my clothing was produced and I urge Abercrombie & Fitch to signal an ongoing commitment to worker safety by signing on to the 2018 Transition ACCORD on Fire and Building Safety in Bangladesh. A decision to end participation in the ACCORD would be unacceptable and would put the lives of garment workers at risk. As a major retailer, Abercrombie & Fitch should continue to be a positive force for change in Bangladesh’s garment industry. When the Transition ACCORD comes into effect in May 2018, I expect to see Abercrombie & Fitch as a signatory, standing by their commitment to safe factories."

Sincerely,

captcha 

*) Onze nieuwsbrief houdt je 2 maal per jaar op de hoogte van het wel en wee van de Schone Kleren Campagne.


skc01