Solidariteitsoproepen

Solidariteitsoproepen

Solidariteitsoproepen worden gelanceerd wanneer organisaties van kledingarbeidsters - meestal zijn 80% of meer van de werknemers in kledingfabrieken vrouwen - om internationale steun vragen als hun rechten in een concrete fabriek worden geschonden. Een oproep bestaat er meestal in dat geëngageerde consumenten en organisaties in Europa worden verzocht het kledingmerk of de kledingdistributeur onder druk te zetten om verantwoordelijkheid op te nemen en om de schendingen bij de onderaannemer te doen stoppen. Verder worden ook protestbrieven gestuurd naar de eigenaars van de fabriek of lokale regeringsinstanties (bijv. Ministerie van Arbeid) met het verzoek positieve actie te ondernemen. In sommige gevallen worden er ook andere actiemiddelen aangewend, zoals persconferenties of manifestaties, om de publieke aandacht te trekken op de rechtenschendingen. Westerse kledingmultinationals zijn namelijk zeer bekommerd om hun publieke imago, en dat grijpt de Schone Kleren Campagne aan om ze tot sociaal verantwoordelijk ondernemen aan te porren.

Subcategorieën

140113 BELGA-PICTURE-51218360 copy

De vakbondsvrijheid staat zwaar onder druk in Cambodja. Aan de lopende band worden vakbondsleiders - en militanten opgepakt, manifestaties worden neergeslagen met geweld. Tegelijkertijd weigert de overheid te onderhandelen over essentiële zaken zoals het wettelijk minimumloon. 

Bangladesh is het naaiatelier van de wereld. Maar liefst 1 op 10 kledingstukken in onze kleerkast werd in Dhaka gemaakt. In heel Bangladesh zijn er 5000 kledingfabrieken, de sector stelt zo'n 4 miljoen mensen tewerk. Ook in Bangladesh zijn het vooral vrouwen die in de kledingfabrieken werken. 

 Updates

 • Rana Plaza en Covid 19: dezelfde strijd! 24-4-2020

  Zeven jaar na de instorting van Rana Plaza in Bangladesh zijn de levens van kledingarbeiders opnieuw in gevaar. Kledingmerken annuleren bestellingen bij hun leveranciers of stellen betalingen uit. Daardoor verliezen kledingarbeiders massaal hun job. Ceo’s van kledingbedrijven waarschuwen intussen voor economisch drama’s als ze niet snel kunnen heropenen. De Schone Kleren Campagne vraagt dat steunmaatregelen een hefboom zijn voor schone kleren. Bedrijven die publieke steun ontvangen moeten de mensenrechten en het milieu respecteren. Verliezen afwentelen op de leveranciers hoort daar niet bij. 

  Lees meer...

 • Als de coronacrisis een ethische test is, dan faalt C&A grandioos 21-4-2020

  C&A annuleert bestellingen, ook als ze klaar liggen om verscheept te worden. Daardoor worden honderden leveranciers over de hele wereld in ernstige financiële problemen gebracht, met massale ontslagen van werknemers tot gevolg. De familie Brenninkmeijer, die 100% van C&A in handen heeft, is een van de rijkste families van Europa met een vermogen van meer dan 20 miljard euro. De familie pakt graag uit met hun ‘goede werken’. 

  Lees meer...

 • Cambodja: mensenrechtenverdediger Tola Moeun vervolgd 16-3-2018

  Meer dan 100 organisaties roepen op een einde te maken aan de politiek gemotiveerde vervolging van Tola Moeun. Tola is de directeur van Center for the Alliance of Labor and Human Rights (CENTRAL) en een gerenommeerd bepleiter van arbeidsrechten in Cambodja. Mensenrechtenactivisten en vakbonden worden in Cambodja ongenadig hard aangepakt en ook de situatie voor de vakbonden verslechtert zienderogen.   

  Lees meer...

 • KiK moet schadevergoeding betalen! 16-9-2015

  Drie jaar na Pakistans grootste fabrieksramp roepen de Clean Clothes Campaign en de internationale vakbondsfederaties IndustriAll en UNI de grote Duitse kledingketen KiK op om langetermijnvergoedingen aan de slachtoffers uit te betalen. Op 11 september 2012 kwamen 254 mensen om en werden er 55 ernstig gewond toen Ali Enterprises, een kledingfabriek die leverde aan KiK, in brand vloog. Teken hier de petitie om KiK over de streep te trekken!

  Lees meer...

 • Adidas en Mizuno schenden vakbondsvrijheid in Indonesië 14-9-2015

  Eind augustus bij de Japanse ambassade in Jakarta. Een groep arbeidsters die sportschoenen stikten voor adidas en het Japanse merk Mizuno betogen om hun job terug te eisen. Ze protesteren al drie jaar. In juli 2012 zet PT Panarub Dwikarya Benoa 1.300 voor het merendeel vrouwelijke arbeidsters aan de deur. Ze werden ontslagen nadat 2.000 arbeiders hadden gestaakt om hun recht op vereniging – vakbondsvrijheid – af te dwingen, en ook om de uitbetaling van achterstallig loon te eisen.

  Lees meer...

 • SKC vraagt onderzoek naar brand in Filipijnse fabriek 12-6-2015

  Op 13 mei 2015 kwamen bij een brand in een schoenenfabriek in de Filipijnen 72 werknemers om. De Schone Kleren Campagne roept de Filipijnse regering op om de omstandigheden van de brand te onderzoeken. Het gaat om de ergste fabrieksbrand in de geschiedenis van het land. De fabriek, Kentex Manufacturing Incorporated, produceerde rubberen slippers voor de Filipijnse markt. Ook jij kan de mensen die het overleefd hebben en de familieleden van de overledenen steunen! 

  Lees meer...

skc01