Actie Cambodjaanse ambassade 76 of 150

© Foto: Sofie Hendrickx

Op 10 februari voerden vakbonden en ngo's actie om de vrijheid te eisen van 23 vakbondsverantwoordelijken en –activisten. Begin januari werden ze opgepakt tijdens een manifestatie voor een hoger minimumloon. De betoging, waar op het hoogtepunt een half miljoen arbeiders aan deelnamen,  werd op vraag van lokale bedrijfsmanagers bloedig uiteengeslagen door de speciale ordediensten. Daarbij  vielen vier doden, 38 ernstige gewonden en 23 actievoerders werden opgepakt, waaronder enkele vakbondsleiders. Eén actievoerder is nog steeds vermist. Met deze wereldwijde actiedag willen de organisatoren de Cambodjaanse regering onder druk zetten om de vakbondsmensen vrij te laten en de onderhandelingen voor een hoger minimumloon  terug op te starten.

Omdat eerdere oproepen om de gearresteerden vrij te laten en de vraag naar een leefbaar minimumloon bij de Cambodjaanse overheid in dovemans oren viel, roepen verschillende internationale vakbonds- en NGO-organisaties[i]  op tot deze wereldwijde actiedag. In verschillende steden in de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Hong Kong, Zuid-Korea en vele andere zullen acties plaatsvinden. Ook in de Cambodjaanse hoofdstad zullen ondanks het samenscholingsverbod tal van acties worden opgezet.

Leefbaar loon

De acties van de Cambodjaanse kledingarbeid(st)ers begonnen op 24 december, nadat de overheid had geweigerd om het minimumloon significant te verhogen. De eis van de arbeid(st)ers werd nochtans ondersteund door een overheidsonderzoek dat stelde dat het minimumloon  van 80 naar 160 dollar per maand moest stijgen om leefbaar te zijn. Kledingarbeid(st)ers vormen sinds decennia de ruggengraat van de snelle groei van de Cambodjaanse economie. Ongeveer 80% van de export draait op de kleding- en sportschoenenindustrie, terwijl 20% van de Cambodjaanse bevolking afhangt van een loon in deze industrie. Ondanks hun stijgende productiviteit, behoren deze arbeiders tot de armste en meest uitgebuite werknemers. De voorbije twee jaar vielen 4000 arbeidsters flauw tijdens het werk: een rechtstreeks gevolg van lange overuren en een gebrekkige voeding.

Kledingmerken ondersteunen eisen

Kledingmerken als H&M, Adidas, C&A, Gap, Esprit en vele andere die in Cambodja kledingstukken laten maken, hebben hun bezorgdheid geuit over het dodelijk geweld van de overheid. Ze roepen op in een gezamenlijk statement[ii]  aan de Cambodjaanse eerste minister om de sociale vrede te herstellen en een eerlijk minimumloon te betalen. “De steun van kledingmerken voor de eisen van de vakbonden laat de Cambodjaanse overheid weinig keuze,” zegt Sharan Burrow, Algemeen Secretaris van het Internationaal Vakverbond. “Als de overheid niet met een oplossing komt, dan is dat niet alleen dramatisch voor de arbeiders die moeten overleven met een hongerloon, maar is dat op termijn ook nefast voor de Cambodjaanse exportindustrie.”[i]Tot deze wereldwijde actiedag wordt opgeroepen door ITUC, UNI, IndustriAll, Clean Clothes Campaign, International Union League for Brand Responsibility en tal van andere organisaties.

[ii]Zie joint letter from global brands and global unions to the Cambodian Prime Minister, 17/01/14

skc01