Schone kleren?

Lahore factory collapse

In Lahore, Pakistan, werden vier kledingarbeiders gedood en 16 gewond toen op 5 september het dak van de fabriek instortte. De fabriek was gevestigd in een onveilig gebouw en maakte kleding voor de welbekende merken Primark, TOPMAN, Burton, New Look en River Island. Jeans Company Private Ltd produceerde jeans, hemden en petten. Omdat het vrijdag was, waren de meesten van de 1150 afwezig omwille van het vrijdaggebed. Anders waren er veel meer slachtoffers gevallen.

Jyrki Raina van de internationale vakbondsfederatie IndustriaALL: „In Pakistan en Bangladesh zijn de kledingfabrieken nog altijd onveilig. De kledingbedrijven vorderen maar traag met het veiliger maken ervan. En de internationale merken zijn veel te zelfgenoegzaam: hoeveel meer doden moeten er vallen voordat de kledingmerken hun verantwoordelijkheid nemen om veilige arbeidsomstandigheden te verzekeren voor al de arbeiders die hen helpen hun miljardenwinsten binnen te halen?”

Het dak van de fabriek, van bamboe en leem, was in slechte staat. Recent liet de directie op het dak een aantal vaten met chemicaliën plaatsen. Dat zou wel eens de oorzaak van de instorting kunnen zijn. Na het ongeval werden 6 personen, inclusief de fabrieksdirecteur, gearresteerd.

De Pakistaanse vakbonden veroordelen het incident en drukken hun bezorgdheid uit over de veiligheid en gezondheid in de kledingsector. Volgens hen moet de regering de arbeidsinspectie verbeteren en activeren om zo de veiligheid van de arbeiders te garanderen. Onder druk gezet beloofde de Premier van Punjab een vergoeding van 5000.000 Rs. (US$ 4.800) voor de dodelijke slachtoffers en 100.000 Rs. voor de gewonden. Daar bovenop verzekeren de Pakistaanse vakbonden dat de gezinnen van de overleden arbeiders  400.000 Rs. van de verzekering zullen krijgen.

Het ongeval zal zeker opnieuw vragen doen rijzen over het beleid in Pakistan inzake arbeidsveiligheid. Veel fabrieken werken in in slechte gebouwen die in gammele staat verkeren en  dus een groot gevaar vormen voor de arbeiders. Nog maar pas, op 11 september, is op de derde verjaardag van Pakistans ergste arbeidsongeval in de kledingindustrie, de brand in Ali Enterprises, de Duitse kleinhandelsketen KiK met aangdrang opgeroepen om schadevergoeding te betalen aan de slachtoffers die kleren aan het maken waren voor KiK.

skc01