Solidariteitsoproepen

Benetton

Bijna 22 maanden na de instorting van Rana Plaza heeft Benetton bekend gemaakt dat ze een bedrag zullen storten in het Fonds voor de compensatie van de slachtoffers van Rana Plaza. De Clean Clothes Campaign, het internationale netwerk waartoe de Schone Kleren Campagne behoort, onderzoekt momenteel de details. Benetton zelf zegt dat 'een onafhankelijke derde partij' binnen 2 maanden bekend zal maken wanneer Benetton een bijdrage zal storten. Opnieuw uitstel dus.

Benetton heeft niet bepaald een mooi parcours gereden: eerst ontkende het bedrijf dat ze kledij lieten produceren in Rana Plaza: "none of the companies involved are suppliers to Benetton Group or any of its brands." Nadat labels ontdekt waren in het puin klonk het dat er één maal een bestelling geplaats was, maar dat deze reeds enkele weken voor de instorting verscheept was. Eén dag later veranderde de boodschap weer: één van de leveranciers "occasionally subcontracted" bestellingen bij één van de fabrieken in het Rana Plaza complex. Ook over hun bereidheid om een compensatie te betalen aan de slachtoffers was er lang onduidelijkheid: eerst sloten ze zich aan bij de Rana Plaza Arrangement die het Fonds beheert, daarna trokken ze zich er weer uit terug.

Het parcours van Benetton tot nu toe was dus niet van die aard om hun aankondiging van eind vorige week meteen toe te juichen. We weten niet over welk bedrag het gaat, en we weten niet wanneer Benetton hun bijdrage zal storten. De Schone Kleren Campagne ziet geen enkele reden om dat nog uit te stellen. We verwachten van Benetton dat ze deze week laten weten hoeveel ze zullen betalen en wanneer ze dat zullen doen.

 

 

 

 

skc01