Solidariteitsoproepen

Boy who lost his mom at Rana Plaza credit rainbowcollective.co.uk 1

De partijen die betrokken zijn bij het Bangladesh-akkoord zijn overeengekomen om de onderhandelingen over de voortzetting van de overeenkomst met drie maanden te verlengen. Het belangrijke akkoord over veiligheid in kledingfabrieken zou zonder overeenstemming op 31 mei beëindigd zijn. De onderhandelingen over een nieuw akkoord verlopen al maanden erg stroef.

Het uitstel zelf garandeert geen goede afloop, maar er is nu wel wat tijd gekocht. De vraag van de Schone Kleren Campagne blijft dezelfde: een nieuw internationaal, juridisch-bindende overeenkomst, waarbij verplichtingen voor individuele bedrijven zijn vastgelegd, waarbij uitbreiding naar andere landen mogelijk wordt gemaakt en waarbij sprake blijft van een onafhankelijk secretariaat dat toeziet of bedrijven de afspraken nakomen. Als dat niet gebeurt, dan zijn we terug bij de situatie van vóór Rana Plaza. 

Een aantal kledingmerken hebben al publiekelijk gezegd dat ze hun handtekening zullen zetten onder een dergelijk akkoord: Asos, Tchibo, Zeeman, KiK en G-Star. De komende weken zullen we ook andere merken vragen om zo'n verklaring te tekenen. Jij kan ons daarbij helpen! Laat de merken weten dat ze een nieuw akkoord moeten ondertekenen via https://ranaplazaneveragain.org/#act

Lees hier de Engelstalige verklaring die mede-ondertekenaars Workers Rights Consortium, Maquila Solidarity Group, International Labor Rights Forum/Global Labor Justice en Clean Clothes Campaign op 1 juni hebben uitgebracht. 

Voor achtergrond-info, zie het webdossier over het Bangladesh-akkoord van onze Nederlandse collega's.

skc01