Solidariteitsoproepen

Boy who lost his mom at Rana Plaza credit rainbowcollective.co.uk 1

Kledingmerken, retailers, vakbonden en maatschappelijke organisaties tekenen voor verlenging van het baanbrekende Bangladesh akkoord. Op donderdag 29 juni zetten onder andere H&M, Zara, C&A en Primark al een handtekening onder het nieuwe akkoord voor veiligheid van kledingfabrieken dat in 2018 in zal gaan. Hiermee garanderen zij onafhankelijke inspecties en het verhelpen van veiligheidsrisico’s. 

Het Bangladesh Veiligheidsakkoord werd in het leven geroepen kort na de instorting van het Rana Plaza complex op 24 april 2013. Deze ramp kostte ruim 1100 arbeiders het leven. Het Akkoord is een baanbrekend akkoord voor het verbeteren van de veiligheid van Bengaalse kledingfabrieken. Het is een overeenkomst tussen kledingmerken, retailers en (netwerken van) ngo's zoals de Clean Clothes Campaign waarbij het identificeren en oplossen van veiligheidsproblemen centraal staat. Dit Akkoord is vooral baanbrekend, omdat het gebaseerd is op juridische bindende afspraken - in tegenstelling tot veel andere veiligheidsinitiatieven.

Sinds 2013 werden meer dan 1600 fabrieken geïnspecteerd én werden er inmiddels ook al meer dan 7000 follow-up inspecties uitgevoerd. Daarbij werden 118.495 veiligheidsovertredingen vastgesteld. 79% van de geconstateerde veiligheidsproblemen zijn intussen opgelost. 

Het vernieuwde Akkoord

Het vernieuwde Akkoord wordt vanaf mei 2018 van kracht en geldt tot 2021. Het doel van de verlenging is om de vooruitgang onder het eerste Akkoord te behouden en om de bijkomende fabrieken te inspecteren en renoveren. De verlenging betekent dus niet dat fabrieken meer tijd krijgen om de nodige renovaties uit te voeren. De termijnen voor de verbeterplannen blijven behouden.

Het is nog mogelijk dat het Akkoord bij nieuwe onderhandelingen ook wordt uitgebreid naar fabrieken waar gerelateerde producten worden gemaakt zoals huistextiel, stoffen en schoenen. Deze fabrieken vallen nu buiten het huidige Akkoord en de arbeiders die er werken zijn dan ook niet beschermd. Daarnaast voegt het nieuwe Akkoord ook aspecten toe om arbeiders beter te beschermen. Zo wordt er een ontslagvergoeding vastgesteld bij het sluiten van een fabriek wanneer deze onveilig is en krijgen vakbondsleden meer bescherming.

De merken die reeds ondertekend hebben zijn: Kmart Australia, Target Australia,Kmart Australia, Target Australia,Primark, H&M, Inditex (Zara), C&A, Otto, KiK, Aldi South, Aldi North, Lidl,Tchibo, LC Waikiki, Helly Hansen, Loblaw and PVH. Andere merken en retailers beloofden te zullen ondertekenen: Esprit,Hüren, Bestseller, Wibra, Schmidt Group, N Brown Group, Specialty FashionGroup Australia and Carrefour.

De Schone Kleren Campagne rekent erop dat de Belgische merken en retailers die het eertste Akkoord ondertekenden opnieuw aansluiten én dat bijkomende merken die kleding laten maken in Bangladesh hun handtekening zetten. 

 

 

 

skc01