Solidariteitsoproepen

 
tazreenclaimtrust

Op 24 november was het drie jaar geleden dat Tazreen Fashions in vlammen opging. 112 werknemers kwamen om, meer dan 100 werknemers raakten zwaar gewond toen ze uit de ramen op de derde en vierde verdieping naar beneden sprongen. De Clean Clothes Campaign en het International Labor Rights Forum roepen Walmart en El Corte Ingles op om compensaties te betalen. Met C&A en Li&Fung werd wel al een akkoord bereikt.

Toen het vuur uitbrak, zaten de werknemers als ratten in de val. De uitgangen waren geblokkeerd, naar beneden springen was de enige uitweg. Drie jaar later hebben velen problemen met de rug en het hoofd door de verwondingen die ze toen opliepen. 

Tazreen Fashions produceerde kleding voor de Amerikaanse gigant Walmart, voor het Spaanse El Corte Ingles, het Duitse KiK, C&A, Disney, Dickies en een aantal kleinere merken. In november 2014 tekenden de Clean Clothes Campaign, C&A en de internationale vakbondsfederatie IndustriALL een overeenkomst om de slachtoffers en hun families compensaties uit te betalen voor hun inkomensverlies en medische kosten. Deze overeenkomst leidde tot de oprichting van de Tazreen Claims Administration Trust, dat het proces overziet, samenwerkt met organisaties die de families vertegenwoordigen en fondsen verzamelt. 

C&A en Li&Fung (een bedrijf uit Hong Kong dat toeleveringsketens beheert voor internationale kledingmerken) hebben al een storting beloofd. Het Duitse merk KiK, dat zwaar onder vuur ligt omwille van hun weigering om de slachtoffers van de brand in de Pakistaanse fabriek Ali Enterprises te compenseren, heeft zich nu ook geëngageerd om een storting te doen.

Walmart heeft nog geen cent betaald. In 2014 beloofden ze wel om 3 miljoen dollar te betalen aan de internationale organisatie BRAC voor de slachtoffers van verschillende fabrieksrampen in Bangladesh. Een deel daarvan is terecht gekomen bij de slachtoffers van Rana Plaza, wat er met de rest gebeurd is is onduidelijk. 

 

skc01