Solidariteitsoproepen

Cambodja

140113 BELGA-PICTURE-51218360 copy

De vakbondsvrijheid staat zwaar onder druk in Cambodja. Aan de lopende band worden vakbondsleiders - en militanten opgepakt, manifestaties worden neergeslagen met geweld. Tegelijkertijd weigert de overheid te onderhandelen over essentiële zaken zoals het wettelijk minimumloon. 

Subcategorieën

Het wettelijk minimumloon bedraagt in Cambodja 100 USD of 74 euro per maand, terwijl op basis van objectief studiewerk blijkt dat de minimumlonen moeten stijgen van 90 USD naar een bedrag tussen 157 en 177 USD. Op basis daarvan eisen de vakbonden een minimumloon van 160 USD. Het leefbaar loon dat Asia Floor Wage berekende ligt op 285,83 euro per maand. Dat betekent dat het minimumloon slechts ca 25% bedraagt van een leefbaar loon.

In augustus 2013 benoemde de regering een werkgroep voor de berekening van de maandelijkse kosten van het levensonderhoud voor de kleding- en schoenarbeiders. In december worden die bepaald op US$ 157,25. Op 24 december 2013 beslist het Regeringsadviescomité voor Arbeid dat het minimumloon tot US$ 95/maand verhoogd moet worden. Onmiddellijk breken stakingen over het hele land uit. Op 31 december beslist de Minister van Arbeid het minimumloon te verhogen tot US$ 100/maand. Op 2 en 3 januari 2014 worden de stakingen brutaal onderdrukt: leger en politie schieten met scherp, er vallen 4 doden en zowat 40 gewonden, 23 actievoerders worden opgepakt.

 Updates

 • Desastreuze vakbondswet in de maak in Cambodja 25-3-2016

  De Cambodjaanse overheid wil een nieuwe vakbondswet invoeren die een loopje neemt met vakbondsvrijheid en collectief onderhandelen, wat volledig in strijd is met de IAO-normen. Meer dan veertig organisaties stuurden een open brief aan de kledingmerken op initiatief van de Clean Clothes Campaign.

  Lees meer...

 • H&M en C&A in Cambodja: meer dan mooie woorden? 30-11-2015

  De kledingmerken die in Cambodja kleding laten maken hebben de macht om de lonen van de kledingarbeiders te verhogen. Als zij meer betalen aan hun toeleveranciers en hun aankooppraktijken aanpassen, wordt een leefbaar loon wél haalbaar. H&M is de grootste aankoper van kledij "made in Cambodia".  De Cambodjaanse productie voor C&A is dan weer beperkt, maar het bedrijf is wel één van de pleitbezorgers van samenwerking met andere bedrijven. Hoe geloofwaardig zijn ze?

  Lees meer...

 • Actie voor Cambodjaanse kledingarbeiders 19-11-2015

  Het nieuwe wettelijke minimumloon voor Cambodjaanse kledingarbeiders, 140$ (130€) per maand, is niet genoeg om van rond te komen. De Cambodjaanse vakbondscoalitie eist 177$ (164€) en roept op tot nationale en internationale actie, met een dringende vraag aan de kledingmerken. De actiemaand loopt van 20 november tot 20 december 2015. Doe mee via Facebook! 

  Lees meer...

 • Wereldwijde actiedag voor leefbaar loon in Cambodja 17-9-2014

  Op 17 september vonden in tientallen steden overal ter wereld acties plaats aan Cambodjaanse ambassades en in honderden kledingwinkels met een duidelijke vraag: ‘Is 137 euro maandloon voor Cambodjaanse kledingarbeidsters echt te veel gevraagd?’ In Brussel verzamelde een coalitie van vakbonden en ngo’s aan de Cambodjaanse ambassade om de vraag voor een hoger minimumloon te ondersteunen. 

  Lees meer...

 • Roep C&A, H&M en Levi's op om een leefbaar loon te betalen 15-9-2014

  Kledingarbeid(st)ers in Cambodja verdienen 77 euro per maand. Te weinig om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen. Roep vanaf 17 september C&A, H&M en Levi’s mee op om een leefbaar loon te betalen aan de Cambodjaanse kledingarbeiders. Laat je stem horen door via Facebook en Twitter te vragen dat bedrijven als C&A hun verantwoordelijkheid opnemen.

  Lees meer...

 • Cambodja op het beklaagdenbankje 6-6-2014

  Tijdens de eerste week van juni vond de 103de conferentie van de Internationale Arbeidsconferentie plaats. In de normencommissie worden 25 landen op het matje geroepen omwille van ernstige schendingen van arbeidsrechten. Ook Cambodja is daarbij. Kong Athit, Algemeen Secretaris van C.CAWDU, kledingvakbond in Cambodja en partner van Wereldsolidariteit en ACV, vertelt hoe belangrijk dit is voor de kledingarbeiders in Cambodja. 

  Lees meer...

 • Lage loon doet Cambodjaanse stiksters flauwvallen 6-6-2014

  Het minimumloon in Cambodja bedraagt momenteel 100 USD of 74 euro per maand, terwijl op basis van objectief studiewerk blijkt dat de minimumlonen moeten stijgen van 90 USD naar een bedrag tussen 157 en 177 USD. Op basis daarvan eisen de vakbonden een minimumloon van 160 USD. Het leefbaar loon dat Asia Floor Wage berekende ligt op 285,83 euro per maand. Dat betekent dat het minimumloon slechts ca 25% bedraagt van een leefbaar loon. Door dat lage loon kunnen de Cambodjaanse kledingarbeid(st)ers zich zelfs niet genoeg voedsel veroorloven.

  Lees meer...

 • Actievoerders vallen flauw voor H&M 21-9-2012

    Vandaag vielen actievoerders flauw voor de H&M-winkel in de Nieuwstraat te Brussel. Vergelijkbare feiten werden eerder deze week gemeld in London, Parijs, Kopenhagen en andere Europese steden. De Schone Kleren Campagne en haar Europese collega's willen hiermee de aandacht vestigen op het massaal flauwvallen van kledingarbeid(st)ers in kledingfabrieken in Cambodja die leveren aanr H&M, Zara, Gap en Levi Strauss. De arbeidsters vallen flauw omwille van ondervoeding, uitputting, stress en overwerk. Het loon dat de Cambodjaanse kledingarbeidsters verdienen, is immers niet voldoende om degelijke voeding van te kopen.

  Lees meer...

skc01