Solidariteitsoproepen

RanaPlaza militair

Binnen 75 dagen loopt het Bangladesh Akkoord voor gebouw-en brandveiligheid af. De opvolger voor dat akkoord, het 2018 Transition Akkoord, werd al door 125 kledingmerken en -ketens ondertekend. Marks and Spencer, Abercrombie & Fitch, Decathlon, KIABI, Next, Nike, Levis en nog vele anderen zijn daar niet bij. Teken de petitie om Abercrombie & Fitch aan te moedigen om het vernieuwe Akkoord te ondertekenen! 

Het vernieuwde Akkoord gaat in vanaf mei 2018 en geldt tot 2021. Het doel van de verlenging is om de vooruitgang onder het eerste Akkoord te behouden en om de bijkomende fabrieken te inspecteren en renoveren. De verlenging betekent dus niet dat fabrieken meer tijd krijgen om de nodige renovaties uit te voeren. De termijnen voor de verbeterplannen blijven behouden.

125 bedrijven hebben het 2018 Transition Akkoord al ondertekend, maar vele andere wachten af. Onder hen ook bekende namen zoals Marks and Spencer, Abercrombie & Fitch, Next en Puma. Decathlon, KIABI, Nike en Levis hebben zelfs het eerste Akkoord niet ondertekend. Bekijk hier de lijst"Het 2018 Transition Akkoord niet ondertekenen betekent dat binnen 75 dagen werknemers achtergelaten worden in fabrieken die niet meer geïnspecteerd worden. Kledingmerken voldoen dan niet meer aan hun verantwoordelijkheid om de werknemers in hun toeleveringsketen in veilige omstandigheden te laten werken," zegt Ineke Zeldenrust, internationale coördinator van de Clean Clothes Campaign. 

juridisch bindend akkoord

Het Bangladesh Veiligheidsakkoord werd in het leven geroepen kort na de instorting van het Rana Plaza complex op 24 april 2013. Deze ramp kostte 1138 arbeiders het leven. Het Akkoord is een baanbrekend akkoord voor het verbeteren van de veiligheid van Bengaalse kledingfabrieken. Het is een overeenkomst tussen kledingmerken, retailers en (netwerken van) ngo's zoals de Clean Clothes Campaign waarbij het identificeren en oplossen van veiligheidsproblemen centraal staat. Het is juridische bindend - in tegenstelling tot veel andere veiligheidsinitiatieven. Het werd door meer dan 200 kledingmerken en -retailers ondertekend. 

Sinds 2013 werden meer dan 1600 fabrieken geïnspecteerd én werden er inmiddels ook al meer dan 7000 follow-up inspecties uitgevoerd. Daarbij werden 130.000 veiligheidsovertredingen vastgesteld. 82% van de geconstateerde veiligheidsproblemen zijn intussen opgelost. 

  Petitie

Abercrombie & Fitch: Laat de kledingarbeiders in Bangladesh niet stikken!

Het Bangladesh Akkoord dat tot stand kwam na de instorting van Rana Plaza heeft de veiligheid verbeterd voor meer dan 2 miljoen werknemers. Maar het Akkoord loopt af in mei. Het vernieuwde Akkoord gaat in vanaf mei 2018 van kracht en geldt tot 2021.

120 kledingmerken en -ketens hebben de opvolger van het Akkoord ondertekend. Waar wacht Abercrombie & Fitch nog op?

"Dear Mr. Grischow and Ms. Harr,

As a consumer, I care about the working conditions under which my clothing was produced and I urge Abercrombie & Fitch to signal an ongoing commitment to worker safety by signing on to the 2018 Transition ACCORD on Fire and Building Safety in Bangladesh. A decision to end participation in the ACCORD would be unacceptable and would put the lives of garment workers at risk. As a major retailer, Abercrombie & Fitch should continue to be a positive force for change in Bangladesh’s garment industry. When the Transition ACCORD comes into effect in May 2018, I expect to see Abercrombie & Fitch as a signatory, standing by their commitment to safe factories."

Sincerely,

captcha 

*) Onze nieuwsbrief houdt je 2 maal per jaar op de hoogte van het wel en wee van de Schone Kleren Campagne.


skc01