Solidariteitsoproepen

 
tazreenclaimtrust

Op 24 november was het drie jaar geleden dat Tazreen Fashions in vlammen opging. 112 werknemers kwamen om, meer dan 100 werknemers raakten zwaar gewond toen ze uit de ramen op de derde en vierde verdieping naar beneden sprongen. De Clean Clothes Campaign en het International Labor Rights Forum roepen Walmart en El Corte Ingles op om compensaties te betalen. Met C&A en Li&Fung werd wel al een akkoord bereikt.

Toen het vuur uitbrak, zaten de werknemers als ratten in de val. De uitgangen waren geblokkeerd, naar beneden springen was de enige uitweg. Drie jaar later hebben velen problemen met de rug en het hoofd door de verwondingen die ze toen opliepen. 

Tazreen Fashions produceerde kleding voor de Amerikaanse gigant Walmart, voor het Spaanse El Corte Ingles, het Duitse KiK, C&A, Disney, Dickies en een aantal kleinere merken. In november 2014 tekenden de Clean Clothes Campaign, C&A en de internationale vakbondsfederatie IndustriALL een overeenkomst om de slachtoffers en hun families compensaties uit te betalen voor hun inkomensverlies en medische kosten. Deze overeenkomst leidde tot de oprichting van de Tazreen Claims Administration Trust, dat het proces overziet, samenwerkt met organisaties die de families vertegenwoordigen en fondsen verzamelt. 

C&A en Li&Fung (een bedrijf uit Hong Kong dat toeleveringsketens beheert voor internationale kledingmerken) hebben al een storting beloofd. Het Duitse merk KiK, dat zwaar onder vuur ligt omwille van hun weigering om de slachtoffers van de brand in de Pakistaanse fabriek Ali Enterprises te compenseren, heeft zich nu ook geëngageerd om een storting te doen.

Walmart heeft nog geen cent betaald. In 2014 beloofden ze wel om 3 miljoen dollar te betalen aan de internationale organisatie BRAC voor de slachtoffers van verschillende fabrieksrampen in Bangladesh. Een deel daarvan is terecht gekomen bij de slachtoffers van Rana Plaza, wat er met de rest gebeurd is is onduidelijk. 

 

  Petitie

Abercrombie & Fitch: Laat de kledingarbeiders in Bangladesh niet stikken!

Het Bangladesh Akkoord dat tot stand kwam na de instorting van Rana Plaza heeft de veiligheid verbeterd voor meer dan 2 miljoen werknemers. Maar het Akkoord loopt af in mei. Het vernieuwde Akkoord gaat in vanaf mei 2018 van kracht en geldt tot 2021.

120 kledingmerken en -ketens hebben de opvolger van het Akkoord ondertekend. Waar wacht Abercrombie & Fitch nog op?

"Dear Mr. Grischow and Ms. Harr,

As a consumer, I care about the working conditions under which my clothing was produced and I urge Abercrombie & Fitch to signal an ongoing commitment to worker safety by signing on to the 2018 Transition ACCORD on Fire and Building Safety in Bangladesh. A decision to end participation in the ACCORD would be unacceptable and would put the lives of garment workers at risk. As a major retailer, Abercrombie & Fitch should continue to be a positive force for change in Bangladesh’s garment industry. When the Transition ACCORD comes into effect in May 2018, I expect to see Abercrombie & Fitch as a signatory, standing by their commitment to safe factories."

Sincerely,

captcha 

*) Onze nieuwsbrief houdt je 2 maal per jaar op de hoogte van het wel en wee van de Schone Kleren Campagne.


skc01