Solidariteitsoproepen

burning factory

Drie jaar na Pakistans grootste fabrieksramp roepen de Clean Clothes Campaign en de internationale vakbondsfederaties IndustriAll en UNI de grote Duitse kledingketen KiK op om langetermijnvergoedingen aan de slachtoffers uit te betalen. Op 11 september 2012 kwamen 254 mensen om en werden er 55 ernstig gewond toen Ali Enterprises, een kledingfabriek die leverde aan KiK, in brand vloog. Teken hier de petitie om KiK over de streep te trekken!

Achter de gesloten uitgangen en de getraliede ramen zaten radeloze arbeiders in een helse val. Na de ramp ondertekende KiK een akkoord dat het bedrijf er wettelijk toe verbindt om als onmiddellijke steun een eerste bedrag van 1 miljoen US$ uit te betalen aan de slachtoffers en hun gezinnen. KiK betaalde dat. Maar het komt zijn verplichting niet na om te onderhandelen over langetermijnvergoedingen. Het gaat hier om schadevergoeding voor het inkomensverlies, de medische kosten, het aangedane leed, enz... Daar bovenop staat in het Akkoord dat KiK 250.000 US$ moet uitbetalen om de arbeidsnormen beter te laten naleven. Ook dat bedrag is nog niet betaald.

Rifi Bibi's man kwam om in de brand. Zij is nu weduwe met vier jonge kinderen. „Ik krijg 47 US$ per maand als pensioen, onvoldoende om eten te kopen voor mijn kinderen. Sindsdien leid ik een armzalig leven”. Shahida Parveen, een 37-jarige moeder van drie, verloor ook haar man in de ramp. Haar drie zonen van 11 en jonger willen later niet in een fabriek gaan werken. Ze zijn bang voor een brand: „Ze willen op een kantoor werken, maar daar hebben ze een goede opleiding voor nodig. Ik heb echter geen geld om dat te betalen,” zegt Parveen.

Jyrki Raina, de secretaris-generaal van IndustryAll: „We zijn KiKs verbroken beloftes en pogingen om onderhandelingen te blokkeren, beu. Het is een schande dat de slachtoffers na drie jaar nog altijd moeten wachten. KiK moet betalen wat het verschuldigd is aan de slachtoffers van het ergste fabrieksongeval in de geschiedenis van Pakistan.”

KiK is het enige bedrijf dat betrokken is bij de drie dodelijkste rampen in de kledingindustrie in het recente verleden: de brand in Ali Enterprises, de brand in Tazreen Fashions (Bangladesh, 2012) en de instorting van Rana Plaza (Bangladesh, 2013). Daarbij zijn in totaal 1.500 kledingarbeiders omgekomen.

De secretaris-generaal van UNI Global Union, Philip Jennings: „KiK is als enige keten betrokken bij elk van deze drie recente zware rampen. Waarom weigert KiK vergoeding uit te betalen? Is het leven van deze arbeiders minder waard is dan dat van die in Duitsland? We kunnen geen duurzame leveringsketen uitbouwen als bedrijven zoals KiK zich niet engageren. KiK, het is nooit te laat om het juiste te doen.”

  • KiK was volgens aanwijzingen de enige aankoper bij de Ali Enterprises fabriek. Toen de brand uitbrak was de fabriek jeans aan het maken voor KiKs eigen merk 'Okay Men'.
  • KiK is een van de tien grootste Duitse kleinhandelsketens, met zo'n 3.200 winkels in Europa. Het heeft meer dan 20.000 werknemers en opent zo'n 200 nieuwe winkels per jaar.
  • Toen het vuur door de Ali Enterprises raasde, vertelden overlevenden dat de fabrieksmanagers de arbeiders verplichtten om te blijven; ze gaven het bevel om poorten te sluiten in een poging om de fabrieksvoorraad te redden: stapels jeans bestemd voor de KiK winkels in Europa.
  • Ondanks fatale inbreuken op de veiligheid had Ali Enterprises slechts enkele weken voor de brand een SA8000 certificaat bekomen van de auditfirma Social Accountability International. Dat houdt in dat het bedrijf aan de internationale normen in negen gebieden, met inbegrip van gezondheid en veiligheid, kinderarbeid en minimumlonen, zou voldaan hebben.

skc01