Campagnes

afbeeldingen website

In de internetdocumentaire 'Sweatshop. Deadly Fashion' trekt de Noorse regisseur Joakim Kleven naar Cambodja met drie jongeren die graag winkelen. Daar ontdekken ze in wat voor omstandigheden de kleren in hun goedgevulde kleerkasten gemaakt worden. De vijfdelige documentaire  verscheen op de website van de Noorse krant Aftenposten en werd ondertiteld in het Engels. Bekijk ze hier!

Anniken, Frida en Ludvig zien hoe zwaar onderbetaalde naaisters moeten zwoegen voor kleren die bij ons in het Westen spotgoedkoop in de rekken van de modewinkels hangen. Helemaal verbijsterd zijn ze wanneer ze van hun gastmeisje Sokty, 25 jaar, te horen krijgen dat zij 7 dagen op 7 moet werken, van 7u 's morgens tot 8u 's avonds. Op zondagen moet ze 'slechts' 8u presteren. Dag na dag, maand na maand, jaar na jaar enkel werken en nooit een dag om te recupereren.

Tijdens een gesprek met een naaister stort Anniken in: "Wanneer ik er aan terugdenk, kan ik niet anders dan onmiddellijk beginnen wenen. Het begon toen de arbeiders zich, buiten de fabriek, voorstelden en vertelden hoe de arbeidsomstandigheden steeds maar verslechteren. Een meisje van 19j vertelde me dat haar familie zelfs geen rijst kon kopen en dat haar moeder stierf van de honger toen ze nog borstvoeding kreeg."

Voor Ludvig was de grootste uitdaging toekomen met de 4$ die je op één dag verdient als textielarbeider: "Iedereen zegt dat de wereld onrechtvaardig is, nu pas besef ik wat 'onrechtvaardig' werkelijk betekent. De 4$ gaat bijna enkel naar basisvoeding en moet er voor zorgen dat de arbeiders niet bezwijken tijdens de lange werkdagen. Grote modeketens laten hun arbeiders verhongeren, of net niet, en niemand houdt hen daarvoor verantwoordelijk."

Sinds de release op 24 april 2014 heeft 1/5 van alle Noren de documentaire gezien. 

 

skc01