Campagnes

pub-lady-dior-marion-cotillard copy 2 copy

Nieuw onderzoek van de Italiaanse Schone Kleren Campagne toont aan dat zwartwerk, lage lonen en overwerk schering en inslag zijn in de Italiaanse kledingindustrie. Grote, dure merken zoals Louis Vuitton, Armani, Prada en Dior kopen oude fabrieken, die jaren geleden gedwongen moesten sluiten, terug op. In die fabrieken wordt nu zeer goedkoop geproduceerd, aan veel te lage lonen en in slechte arbeidsomstandigheden.

De kledingsector in Italië wordt gedomineerd door Chinese onderaannemers. “De Chinezen hier produceren aan verkoopsprijzen waarvan lokale ondernemers zeggen dat ze niet eens hun kosten zouden dekken. Heel veel kleine eigenaars hebben hun ateliers moeten sluiten,” zegt een arbeider. Een controleur die een Chinese onderaannemer bezocht, beschrijft de omstandigheden als volgt: “Vijftien mensen moeten in een kamer slapen zo groot als deze hier; er is een keuken en een gasfles. Er zijn geen ramen; de trap naar de productiezone beneden is volgestapeld met kartonnen dozen met stoffen.”

Het onderzoek, gebaseerd op interviews met arbeiders van over heel Italië in 2013, toont aan dat de laagste lonen niet meer dan 1.200 euro netto per maand bedragen. In de regio Veneto verdienen werknemers met een leercontract 70 euro per maand, thuiswerk(st)ers amper 850 euro – ver beneden het bedrag dat nodig is om waardig te kunnen leven. Een gezin in Noord-Italië heeft volgens berekeningen door Istat, het Italiaanse nationale instituut voor statistiek, ten minste 1.600 euro nodig om zich een waardige levenstandaard te kunnen veroorloven.

In de illegale industrie is de situatie nog erger. Onderzoekers troffen onderaannemers aan die werknemers tewerkstellen aan extreem lage lonen, met contracten die hen verplichten buitensporig veel overuren te werken om hun job te behouden, of arbeiders met daglonen die veel lager zijn dan een leefbaar loon.

“In een reactie op de wereldwijde ‘race to the bottom’ is Italië aan het opschuiven naar een almaar meer onzekere en flexibele arbeidsmarkt, met minder sociale zekerheid en die de werknemers meer en meer isoleert en blootstelt aan de gevolgen van de crisis,” zei Francesco Gesualdi, de auteur van het rapport. “Dat grote merken terugkomen naar Italië is zeker goed nieuws voor de werkgelegenheid, maar het is catastrofaal indien dezelfde hongerlonen, afwezigheid van vakbonden, angst voor werkonzekerheid en onveiligheid typisch voor fabrieken in Bangladesh maar ook Moldavië, zouden meekomen”.

Het rapport beveelt aan dat Europa wetgevende initiatieven neemt om de wedren naar steeds lagere lonen binnen Europa aan banden te leggen.

Hier vind je het rapport!

skc01