Campagnes

demonstratie van kledingarbeiders

Een enquête uitgevoerd door de Schone Kleren Campagne toont aan dat – ondanks publieke engagementen – geen enkel kledingbedrijf vandaag een leefbaar loon garandeert aan de kledingarbeiders in hun toeleveringsketen. Miljoenen werknemers en werkneemsters in de kledingindustrie verdienen enkele euro's per dag, terwijl de winsten van de kledingindustrie tot in de miljarden lopen.

Wereldwijd zijn er 60 miljoen mensen werk­zaam in de kledingfabrieken die kledij maken voor grote kledingbedrijven zoals H&M of Zara, maar ook voor Belgische kledingbedrijven zoals JBC, Cassis-Paprika, E5 Mode of Bel & Bo.

Zowel in Azië , Oost-Europa, Turkije als Noord-Afrika, ligt het loon ruim onder een leefbaar loon. Overal zijn werknemers en werkneemsters in de kledingindustrie slachtoffers van de gevaarlijke 'race to the bottom', die ontstaat door de druk van de kledingbedrijven om aan lage prijzen en tegen krappe deadlines te produceren.

Hoewel de balans negatief is, zijn er toch heel wat kledingbedrijven die zich wel engageren voor een leefbaar loon. We analyseren deze engagementen en vergelijken ze met de andere gegevens waarover we beschikken: de lonen die vandaag betaald worden, de aankoopprak­tijken, het business model van het bedrijf. De brochure richt zich tot consumenten en werknemers in de dis­tributiesector en in de productielanden. De bedrijven kunnen er informatie over interessante initiatieven van hun concurrenten in terugvinden en op die manier de sterktes en zwaktes van hun eigen beleid evalueren.

Hier vind je het rapport.

 

skc01