Campagnes

Leefbaar loon

In de mondiale kledingindustrie verdienen de arbeidsters – voor het grootste deel vrouwen – zelden meer dan het equivalent van zo'n US$ 2 per dag. Daarvoor moeten ze heel lange dagen werken, 60-70 uur/week, soms nog meer tijdens piekperiodes.

Met dat loon kunnen ze niet aan hun basisbehoeften en die van hun gezin voldoen: wonen, voeding, kleding, verzorging, onderwijs. Soms verdienen ze niet eens het wettelijk minimumloon van hun land of regio. Het wettelijk minimumloon wordt door de wet vastgelegd, maar ligt doorgaans veel lager dan een leefbaar loon.


Het recht op een leefbaar loon is opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (Art 23, 3). Dat loon stemt overeen met een vergoeding voor een normale arbeidsduur die de basisnoden van de arbeider en zijn gezin dekt (wonen, voeding, kleding, verzorging, onderwijs) en hem daarboven toelaat iets te sparen. Het bedrag van dat leefbaar loon is afhankelijk van de lokale omstandigheden en varieert van land tot land, en in eenzelfde land zelfs van streek tot streek.

SKC vindt dat de kledingmerken hun verantwoordelijkheid moeten opnemen en in hun gedragscode de betaling van een leefbaar loon door hun leverancier eisen. Dat betekent dat ze meer zullen moeten betalen voor de geleverde kleding. Geen onmogelijke eis, als je naar de onderstaande figuur kijkt. Van een T-shirt dat vandaag voor 29 euro in de rekken ligt, gaat slechts 18 eurocent naar de werknemer in productiefabriek. Een verdubbeling van het loon zou dus echt geen bedreiging vormen voor de winstmarges van de kledingbedrijven. 

Nog tot eind 2015 voert de Schone Kleren Campagne actie rond een leefbaar loon. Het doel van de campagne is simpel: een leefbaar loon voor kledingarbeiders. Lees hier onze eisen. Help ons om een leefbaar minimumloon op de agenda te zetten bij de fabrieken en regeringen. Teken de petitie!

p 9 prijsopbouw t shirt

 

EU Flag
De campagne 'leefbaar loon' van de Schone Kleren Campagne wordt ondersteund door de EU via DG Development and Co-operation - EuropeAid. De inhoud van deze website valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van de Schone Kleren Campagne en geeft op geen enkele manier de mening van de Europese Unie weer.

 

 

 

 

 Updates

 • ‘Textielarbeiders betalen de prijs voor de kledij die zij al in elkaar gestikt hebben’ 8-4-2020

  Retailers in binnen- en buitenland vrezen voor een bloedbad door de coronacrisis. Ook kledingarbeiders zijn daar het slachtoffer van. Velen zijn technisch werkloos of worden ontslagen, zonder vergoeding of vervanginkomen. Anderen worden gedwongen om alsnog te gaan werken, terwijl het risico op besmettingen in fabrieken groot is. Dus doen arbeidsters wat net niet zou mogen in tijden van corona: samen op straat hun rechten opeisen. Lees hier het artikel van Sarah Van Doorne op mo.be

  Lees meer...

 • Corona: ook een impact op kledingarbeiders 19-3-2020

  Het coronavirus treft mensen over de hele wereld, en dus ook de mensen die onze kleren naaien. Ze lopen niet alleen het risico om ziek te worden, ze kunnen ook hun job verliezen. In Cambodja en Myanmar moesten tientallen fabrieken al tijdelijk sluiten vanwege een tekort aan grondstoffen uit China. En omdat kledingwinkels in veel consumptielanden tijdelijk de deuren moeten sluiten, zullen ook de kledingfabrieken minder werk krijgen. Het gevolg: nog meer (tijdelijke) ontslagen. Andere landen sluiten dan weer fabrieken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 

  Lees meer...

 • Wat 'R-E-S-P-E-C-T' voor Zara betekent 28-11-2019

  Inditex, de eigenaar van het merk Zara, maakt twee keer meer winst per hoodie dan alle mensen die betrokken zijn bij de productie er samen aan verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van enkele organisaties uit het internationale Clean Clothes Campaign netwerk, in samenwerking met het Franse onderzoeksbureau BASIC. Het onderzoek legde ook de omstandigheden bloot waarin de hoodie werd geproduceerd: mager loon, buitensporige uren en precaire contracten. 

  Lees meer...

 • H&M-wachtkamer in Gentse Langemunt 11-12-2018

  H&M beloofde in 2013 dat 850.000 werknemers die H&M kleding naaien een leefbaar loon zouden verdienen tegen 2018. Actievoerders hielden op 11 december een flashmob in de Langemunt in Gent om hen aan die belofte te herinneren. "Beloofd is beloofd!" De actie kadert in de internationale campagne “Turn Around, H&M”. De afgelopen weken gingen acties door in 30 steden wereldwijd. Teken de petitie! Al 140.000 mensen gingen je voor!  

  Lees meer...

 • "Ik verdien zo weinig dat ik mijn zoontje moet wegsturen" 11-10-2018

  55 euro per maand. Dat is al bijna 5 jaar het minimumloon voor kledingarbeiders in Bangladesh. Op 13 september besliste de regering van Bangladesh om dat loon te verhogen tot 8000 Taka, of 83 euro per maand. Dat lijkt een fikse loonsverhoging, maar is het niet. Kledingarbeiders komen hiermee absoluut niet rond. De Bengaalse vakbonden vragen een minimumloon van 16.000 taka of 165 euro. Steun hun eis en vraag kledingmerken hetzelfde te doen! #WeDemandTk16000

  Lees meer...

 • Naaisters H&M-kleren verdienen hongerloon 24-9-2018

  Werknemers die kleren stikken bij H&M’s zogenaamde ‘beste’ leveranciers verdienen nog steeds een hongerloon. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale Schone Kleren Campagne. Bulgaarse leveranciers betalen zelfs niet de wettelijke minimumlonen en laten hun werknemers tot 80 uur per week werken. “Je gaat de fabriek binnen om 8 uur ‘s morgens, maar je weet niet wanneer je terug buiten bent. Soms gaan we pas om 4 uur ‘s nachts naar huis,” zegt een werknemer die kleren maakt voor H&M bij Koush Moda, een H&M leverancier in Bulgarije.

  Lees meer...

 • H&M's leefbaar loon belofte 27-11-2017

  Vier jaar geleden deed H&M een moedige belofte. Op 25 november 2013 beloofde het bedrijf plechtig om tegen 2018 aan de naaisters van H&M-kleding een 'eerlijk leefbaar loon' te betalen. Dit is de vierde verjaardag van die historische verklaring en 2018 nadert met rasse schreden. Vier jaar na de aankondiging zijn de gemiddelde lonen in de fabrieken van H&M’s leveranciers in Bangladesh, Myanmar, Cambodja en India nauwelijks hoger dan het nationale minimumloon.

  Lees meer...

 • Hongerlonen in Europese sweatshops 14-11-2017

  Een nieuw rapport van de internationale Schone Kleren Campagne documenteert de hongerlonen en andere grimmige arbeidsomstandigheden in de kleding- en schoenindustrie in heel Oost- en Zuidoost-Europa. Hoewel ze overuren werken, verdienen veel arbeidsters in Oekraïne bijv. slechts 89€ per maand, terwijl een leefbaar loon het vijfvoudige daarvan zou moeten bedragen. Modemerken als Benetton, Esprit, GEOX, Triumph en Vero Moda zijn klant van deze fabrieken.

  Lees meer...

 • Kiabi: een complete outfit voor 25 euro 14-11-2017

  Kiabi, de "Nieuwe Primark" komt naar Vlaanderen. Kiabi positioneert zich als een kledingketen voor het hele gezin met mode aan extreem lage prijzen.  Bij Kiabi kun je een kind voor 15 à 20 € en een volwassene voor 25 à 40 € kleden. Een T-shirt kost er 3 €. Zelf beweert het bedrijf dat het eerlijke producten verkoopt. Maar is dat geloofwaardig, tegen die prijzen? In Brussel en Wallonië zijn er intussen al vier vestigingen, de volgende halte is Vlaanderen.

  Lees meer...

 • Fed up to get peanuts! 16-12-2015

  De Schone Kleren Campagne deelde zakjes pindanoten uit in de Nieuwstraat, de grote winkelstraat in Brussel. Want “peanuts” verdienen Cambodjaanse kledingarbeiders vandaag voor werkdagen van 10 uur of meer, zes dagen op zeven. Kledingmerken als H&M en C&A kunnen hierin verandering brengen. Door een loonakkoord te onderhandelen met lokale vakbonden in de landen waar zij kleren laten maken. Vakbonden in Cambodja vragen een minimumloon van 164 euro per maand.

  Lees meer...

 • Schone Kleren, Yes you can! 20-10-2015

    DeWereldMorgen.be bracht verslag uit van het Living Wage Now Forum in Brussel. Tijdens het Forum debatteerde de Clean Clothes Campaign met kledingbedrijven en politici over de stappen die gezet moeten worden om leefbare lonen in de productiefabrieken mogelijk te maken. De Clean Clothes Campaign overhandigde bijna 150.000 handtekeningen van Europese burgers voor een leefbaar loon aan de aanwezige kledingbedrijven. Lees hier het volledige artikel van Keltoum Belorf. (c) Maxim Dechamps

  Lees meer...

 • Living Wage Now Party: feest mee! 8-9-2015

  achACT en de stad Brussel nodigt je uit om de leefbaar loon campagne feestelijk af te sluiten tijdens de Living Wage Now Party in la Bellone in Brussel. Het internationale netwerk verzamelt van 12 tot en met 14 oktober in Brussel en dat mag niet ongemerkt voorbijgaan! Gasten uit de vier windstreken (Bangladesh, Turkije, Cambodja, Indonesië, Haïti, India, Cambodja, Georgië,...) feesten mee. Op het programma Het koor Buena Vida Social Band zingt strijdliederen MetaPo brengt poëtische dans  Big Noise zal ons laten dansen op hun muziek in typische New Orleans stijl Praktische info Datum: 13 oktober 2015 Uur: 20:00 tot 22:30 Plaats: La Bellone: Vlaams Steenweg 46, 1000 Brussel Gratis toegang met reservatie via achacteurs@achact.be o  

  Lees meer...

 • Forum leefbaar loon: genoeg gepraat, tijd voor actie! 8-9-2015

  Van 12 tot en met 14 oktober 2015 organiseren de Schone Kleren Campagne, achACT en de Clean Clothes Campaign het Living Wage Now Forum in Brussel. Tijdens dit evenement maken we de balans op van drie jaar campagne voeren om een leefbaar loon te eisen voor de kledingarbeiders én verkennen we nieuwe pistes om dit mensenrecht echt mogelijk te maken. Het Forum is geen saaie bijeenkomst van experts, er zijn ook momenten waarop het brede publiek welkom is!

  Lees meer...

 • Noorse jongeren bezoeken naaisters in Cambodja 6-2-2015

  In de internetdocumentaire 'Sweatshop. Deadly Fashion' trekt de Noorse regisseur Joakim Kleven naar Cambodja met drie jongeren die graag winkelen. Daar ontdekken ze in wat voor omstandigheden de kleren in hun goedgevulde kleerkasten gemaakt worden. De vijfdelige documentaire  verscheen op de website van de Noorse krant Aftenposten en werd ondertiteld in het Engels. Bekijk ze hier!

  Lees meer...

 • Made in...Italiaanse sweatshops 30-1-2015

  Nieuw onderzoek van de Italiaanse Schone Kleren Campagne toont aan dat zwartwerk, lage lonen en overwerk schering en inslag zijn in de Italiaanse kledingindustrie. Grote, dure merken zoals Louis Vuitton, Armani, Prada en Dior kopen oude fabrieken, die jaren geleden gedwongen moesten sluiten, terug op. In die fabrieken wordt nu zeer goedkoop geproduceerd, aan veel te lage lonen en in slechte arbeidsomstandigheden.

  Lees meer...

 • Kledingarbeidsters verdienen slechts een hongerloon 30-6-2014

  Een enquête uitgevoerd door de Schone Kleren Campagne toont aan dat – ondanks publieke engagementen – geen enkel kledingbedrijf vandaag een leefbaar loon garandeert aan de kledingarbeiders in hun toeleveringsketen. Miljoenen werknemers en werkneemsters in de kledingindustrie verdienen enkele euro's per dag, terwijl de winsten van de kledingindustrie tot in de miljarden lopen.

  Lees meer...

 • 'Made in Europe' geen garantie voor eerlijke kleding 28-6-2014

  Het nieuwe rapport 'Stitched Up' van onze internationale tak Clean Clothes Campaign laat zien dat kledingarbeiders in Oost-Europa en Turkije niet veel beter af zijn dan hun Aziatische collega's, wat vaak wel wordt gedacht. De wettelijke minimumlonen die de vrouwen uitbetaald krijgen liggen ook in Oost-Europa net boven de armoedegrens.  

  Lees meer...

skc01